Familieopstelling Assen

Familieopstelling

Ben je op zoek naar een betere connectie met familie, je gezin of collega's? Of ben je benieuwd naar de onbewuste dynamieken die je van kinds af aan hebt aangeleerd en die nog steeds grote invloed hebben op je dagelijkse leven? Wil je patronen oplossen waarin je blijft vastzitten en die je zelf niet opgelost krijgt?

Dan kan een familieopstelling een krachtige methode zijn om hier inzicht in te krijgen. 

Hoe dat werkt? Dat lees je op deze pagina.

Eliza helpt je als expert in familieopstellingen graag verder in Assen!

Ben je vastgelopen in relaties of hardnekkige patronen?

Wat is een familieopstelling?

familieopstelling in assen

Het woord zegt het al; het is een opstelling van de familie. Een visuele weergave van vertegenwoordigers voor familieleden en andere elementen binnen het systeem, zoals emoties, gebeurtenissen of thema's. Hiermee worden patronen en verstrengelingen die je vanuit je jeugd (onbewust) hebt overgenomen inzichtelijk gemaakt.

Een familieopstelling is een therapeutische benadering die aanvankelijk werd ontwikkeld door psychotherapeut Bert Hellinger. De basisgedachte is dat problemen en spanningen binnen een familie of een ander systeem, zoals een team of organisatie, voortvloeien uit verstoringen in de onderliggende dynamiek en de onzichtbare banden tussen de leden.

Het voornaamste doel van een familieopstelling is om de verborgen dynamieken binnen familiesystemen zichtbaar te maken en te onderzoeken.

Door het maken van een familieopstelling kan er inzicht ontstaan in de onderliggende oorzaken van problemen. Een belangrijke stap naar het oplossen of verbeteren ervan. Zonder je bewust te zijn van de patronen en de herkomst ervan, is het namelijk erg lastig om het op te lossen. 

Dit kan leiden tot verbeterde (familie)relaties, verhoogde innerlijke vrede en harmonie, evenals meer doeltreffendheid en succes in zowel werk als andere onderdelen van het leven.

Soorten familieopstelling

Individuele familieopstelling

Een individuele familieopstelling doen we met z'n 2'en. Het voornaamste voordeel hiervan is dat je in een vertrouwde omgeving alles kunt zeggen, zonder het mogelijke oordeel van anderen. Dit doen we bijvoorbeeld bij jou thuis in Assen of in mijn praktijk in Peize. Door het gebruik van figuurtjes, maken we een visuele representatie van het familiesysteem.

De poppetjes representeren familieleden of andere belangrijke personen. Doordat je dit visueel maakt, krijg je een helder beeld van onderlinge dynamieken en leer je bijvoorbeeld ook anders te kijken naar je eigen rol. Op basis van jouw vraag of uitdaging, gaan we inzoomen op het familiesysteem. Zo ontleden we langzaam de patronen en (onbewuste) overtuigingen die je in de weg zitten.

Familieopstelling in groepsverband

Een familieopstelling kan ook in een groepssetting worden uitgevoerd. De persoon met een vraag of probleem selecteert representanten uit de aanwezige groep mensen om diverse leden van de familie of het systeem te representeren, inclusief zichzelf. Deze representanten worden intuïtief opgesteld in de ruimte.

Daarna start het opstellingsproces, waarbij de interactie tussen de representanten wordt geobserveerd. Door het bestuderen van hun posities, bewegingen en gevoelens kunnen onderliggende patronen, obstakels of verstrikkingen binnen het systeem aan het licht komen. Als begeleider help ik je om deze patronen te identificeren en te begrijpen.

Zet de eerste stap naar heling van belemmerde patronen

Wanneer zet je een familieopstelling in?

Familieopstellingen kunnen waardevol zijn voor allerlei mensen, zoals individuen, teams en organisaties. Het wordt vaak gebruikt om te helpen bij de volgende vragen of problemen:

 

  • Vastzitten in patronen: bijvoorbeeld bij relaties die niet werken of wanneer je moeite ervaart met zelfacceptatie.
  • Relatieproblemen: Een familieopstelling helpt om de onderliggende dynamiek tussen partners of ouders en kinderen te begrijpen. Door deze dynamiek aan te pakken, kunnen relaties verbeteren.
  • Verheldering van persoonlijke relaties: Als je graag meer duidelijkheid wilt krijgen in je relaties met familieleden, je partner, vrienden, of collega's, dan helpt een familieopstelling je om te begrijpen welke patronen en dynamieken invloed hebben op je relaties.
  • Stress & burn-out klachten: een familieopstelling is ook een effectieve manier om de onderliggende oorzaken van stress of een burn-out bloot te leggen. Hierdoor kun je een duurzame verandering aanbrengen, in plaats van een 'quick fix' die niet voor lange termijn helpt.
familieopstelling eliza koeijvoets

Familieopstelling Assen

In mijn praktijk of op jouw (werk)locatie

Als je twijfelt of een familieopstelling geschikt is voor jouw situatie, bied ik een gratis kennismakingsgesprek aan. Tijdens dit informele gesprek kunnen we bespreken wat jij nodig hebt en krijg je een idee van hoe ik werk en wie ik ben als coach. Daarna kun je beslissen of je verder wilt gaan!

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen? Of heb je nog vragen over hoe een familieopstelling werkt? Aarzel niet om contact met me op te nemen. Dat kan via onderstaande contactmogelijkheden. Ik sta klaar om je te laten zien hoe een familieopstelling iets voor jou kan betekenen!