Familieopstelling

Altijd in de buurt in Groningen & Drenthe

Familieopstelling

Wil jij inzicht krijgen in onbewuste dynamieken en patronen die je dagelijkse leven beïnvloeden? En hoe deze van invloed zijn op je welzijn, prestaties, emoties en relaties? Dan is een familieopstelling een effectieve methode. 

Eliza helpt je als expert in familieopstellingen graag verder in Groningen of Drenthe!

Krijg inzicht in onbewuste dynamieken & patronen

Wat is een familieopstelling?

Familieopstelling groningen & drenthe

Een familieopstelling is een therapeutische methode die oorspronkelijk is ontwikkeld door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Het uitgangspunt is het idee dat problemen en spanningen binnen een familie of een systeem, zoals een team of organisatie, voortkomen uit verstoringen in de onderliggende dynamiek en de onzichtbare banden tussen de leden.

Het doel van een familieopstelling is om verborgen dynamieken binnen familiesystemen zichtbaar te maken en te onderzoeken. Door middel van het opstellen van representanten voor familieleden en andere elementen binnen het systeem, zoals emoties, gebeurtenissen of thema's, worden patronen en verstrikkingen zichtbaar gemaakt.

Hierdoor kan er inzicht ontstaan in de onderliggende oorzaken van problemen en kunnen er stappen worden gezet om deze op te lossen of te verbeteren. Dit kan leiden tot een betere relatie met familieleden, meer innerlijke rust en balans en meer effectiviteit en succes in werk of andere aspecten van het leven.

Soorten familieopstelling

Individuele familieopstelling

Bij een individuele familieopstelling wordt een representatie van het (familie)systeem gemaakt aan de hand van poppetjes. Door de familieopstelling individueel te doen, kun je op een veilige en fijne manier jouw patronen en dynamieken ontdekken. De poppetjes representeren familieleden of andere belangrijke personen. Doordat je dit visueel maakt, krijg je een helder beeld van onderlinge dynamieken en leer je bijvoorbeeld ook anders te kijken naar je eigen rol.

Familieopstelling in groepsverband

Een familieopstelling kan ook in groepsverband worden uitgevoerd. De persoon die een vraag of probleem heeft, kiest representanten uit de groep mensen die aanwezig zijn om verschillende leden van de familie of het systeem te vertegenwoordigen, inclusief zichzelf. Deze representanten worden opgesteld in de ruimte volgens hun intuïtie.

 

Vervolgens begint het opstellingsproces, waarbij de dynamiek tussen de representanten wordt waargenomen. Door het observeren van de posities, bewegingen en gevoelens van de representanten kunnen onderliggende patronen, blokkades of verstrikkingen in het systeem zichtbaar worden. Ik help je als begeleider om deze patronen te herkennen en te begrijpen.

Verbeter de relatie met jezelf & met anderen

Wanneer zet je een familieopstelling in?

Een familieopstelling kan nuttig zijn voor een breed scala aan mensen, waaronder individuen, teams en organisaties. Het wordt vaak ingezet bij de volgende vraagstukken of problemen:

 

  • Vastzitten in bepaalde patronen: wanneer je voelt dat je vastzit in bepaalde patronen die je belemmeren of wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met zelfacceptatie.
  • Relatieproblemen: een familieopstelling kan helpen bij het begrijpen van de verborgen dynamiek binnen relaties, zoals tussen partners, ouders en kinderen. Door deze dynamiek te aan te pakken, kunnen individuen beter communiceren en hun relaties verbeteren.
  • Verheldering van persoonlijke relaties: wanneer je behoefte hebt aan de verheldering van de relaties met familieleden, partner, vrienden of collega's. Je leert begrijpen welke patronen en dynamieken de relatie beïnvloeden en hoe deze patronen kunnen worden getransformeerd.
  • Stress & burn-out klachten: een familieopstelling is ook een effectieve manier om de onderliggende oorzaken van stress of een burn-out bloot te leggen. Doordat je helder krijgt welke verborgen dynamieken en patronen jouw dagelijks leven beïnvloeden, kunnen we dit als uitgangspunt gebruiken voor duurzame verandering. Op die manier zorgen we ervoor dat je de oorzaak van stress of een burn-out effectief aanpakt, waardoor je duurzaam herstelt.
familieopstelling uitvoeren groningen

Familieopstelling in Groningen & Drenthe

In mijn praktijk of op jouw (werk)locatie

Wil jij graag een familieopstelling laten uitvoeren? Dan help ik je graag verder! Ik bied familieopstellingen aan bij jou op locatie in Groningen of Drenthe, zoals in Assen of Groningen, maar ontvang je ook graag in mijn praktijk in Peize.

Om te kijken of een familieopstelling de beste methode is voor jouw behoefte, bied ik een gratis oriëntatiegesprek aan. Tijdens dit vrijblijvende gesprek krijg ik een beter beeld van jouw behoefte en krijg jij een goed beeld van mijn aanpak en mijzelf als coach. Vanuit daar kun je beslissen of je graag aan de slag wilt! 

Een gratis oriëntatiegesprek plannen? Of heb je nog vragen over het uitvoeren van een familieopstelling? Neem gerust contact met mij op door een appje of mailtje te sturen, te bellen naar 06 4123 7334 of vul het contactformulier in. Ik laat je graag zien wat een familieopstelling voor jou kan betekenen!